Når ting ikke stemmer på ritt-dagen
Analyse

Når ting ikke stemmer på ritt-dagen

Dette skulle egentlig være en analyse av oppkjøringstesten og selve rittet NM Master Tempo. I stedet mener jeg at det er lurt å analysere litt “meta” istedet. Jeg hadde en veldig dårlig dag på mitt første tempo ritt, min output (watt) var betraktlig lavere enn hva jeg har fått til på trening.

Først vil jeg minne meg selv på at det er vanlig å ha noen  dårlig dager. Jeg har egentlig ikke hatt noen “dårlig” dager før. Alt har gått en vei, oppover. Hvorfor gikk det dårlig ?

Jeg har prøvd å oppsummere teorier, listen ble til slutt slik:

  • Jeg har allergi, og tar antihistaminer (Cetirizin for å være spesifikk) ? Hva sier forskning ?
  • Bytte ut Cetrizin (mye tretthet, høy effekt?) med lav-tretthetsmedisin som Loratadine eller fexofenadine
  • Jeg var dårlig i magen, noe jeg fikk i meg 2-3 dager før rittet ? Hva har dette å si ? Hva sier forskning ?
  • For lite hvile før rittet ?

Det er nå gått noen dager. Jeg har byttet ut Cetirizine med Fexofenadine. Cetirizine er avslappende (mild effekt), noe Fexofenadine ikke skal være. Begge produkter er antihistaminer. [1] Jeg har til nå ikke opplevd å bli “slapp” på Fexofenadine slik jeg ble av Cetirizine.

Det neste jeg observerte var ved en ren tilfeldighet. Jeg var ute på en treningsrunde (tempo) da jeg startet med å kjøre første sett i dropsene. Jeg la da merke til at jeg ble veldig sliten og klarte rett og slett ikke å holde watt’en oppe. Dette er naturlig og noe jeg burde tenkt på. Men at effekten skulle være så dramatisk var jeg ikke helt klar over, jeg har jo kjørt masse i drops’ene. Men, her må jeg trene mer spesifikt.

Jeg er usikker på om effekten av at jeg var dårlig i magen har noe å si. Jeg vet rett og slett ikke.

To ord om “nok” hvile:  Jeg hadde 2 dager “off” før rittet, og ikke veldig stor treningsmengde de to ukene før rittet. Om vi tar en kort titt på et PMC chart ser det slik ut:
PMC - Ritt

Den grønne linjen beskriver stressbalanse. Den er relativt høy og jeg skal ha vært litt “on form”. Jeg pleier å føle meg “OK” når den grønne er såpass høy. Så jeg velger å tro at jeg ikke var sliten. Det kan være jeg ikke var på en god “peak”, det vil tiden vise.

Foreløpig konklusjon:

En kombinasjon av Cetirizine og kjøring i drops’ene tror jeg kan ha hatt en avgjørende effekt  på dårlig ritt-dag. Nå skal jeg la denne konklusjonen hvile, prøve meg frem og se om jeg hadde rett. Bare ved å gi det tid vil jeg se om jeg har rett eller ikke.

PS:

Må trene på å kjøre tempo over lengre tid i drops’ene. Eventuelt: Kjøpe tempobøyle, trene med tempobøylen. Er 3 uker nok tid ? Jeg satser alt på det!

 

Referefences:
[1] http://www.athletepharmacist.com/previousarticles/treating-allergy-symptoms-and-athletics

Fortell om dette til andre:Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someone

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *