Virtuell sykling med Zwift
Trening

Virtuell sykling med Zwift

Innendørs sykling på rulle eller turbotrener er et strev for de fleste. For å holdet motet oppe er alle hjelpemiddel velkommen. Zwift er et slikt hjelpemiddel.

En essensiell del av Zwift er at det ikke krever en spesiell rulle eller utstyr til mange tusen kroner. Istedet er det basert på å koble sykkelsensorer til PC’en. De aller fleste har opptil flere ANT+ sensorer i dag. Har man wattmåler kan også denne kobles til Zwift. Uten wattmåler vil Zwift estimere watt.

Treningsøkt med Zwift
Treningsøkt med Zwift

Zwift var gratis så lenge de var i beta, det gjelder ikke lenger.

De første to ukene er gratis i en såkaldt “free trial”. Etter dette koster Zwift 10$ per måned.

Har man premium medlemskap hos Strava gir det to måneder gratis bruk. Disse gratis månedene fornyes på nytt hvert år, så lenge man er premium medlem hos Strava.

Utstyr til Zwift

Det minste man trenger for å bruke Zwift en ANT+ fartssensor, en ANT+ USB stick koblet til en PC og en sykkel montert på hvilken som helst sykkelrulle. Det hele er overraskende enkelt.

USB ANT+ stick kjøpes billigst på ebay. Prisen for en ANT+ stick ligger på rundt 200,- kroner. Det kan være lurt å ha en USB forlengelseskabel. Med denne unngår man at avstand mellom sykkelsensorene og USB ANT+ stick blir noe problem. USB forlengelseskabel kjøpes også billig på ebay.

ANT+ USB Stick
ANT+ USB Stick

ANT+ stick og USB kabel
ANT+ stick og USB kabel

ANT+ stick koblet til PC
ANT+ stick koblet til PC

Zwift støtter mange forskjellige ANT+ sensorer. Blant annet støttes de fleste wattmålere, kadens og pulsmålere.

ANT+ Sensorer
ANT+ Sensorer

Er man så heldig å ha en avansert sykkelrulle kan også denne kobles på. Da vil Zwift endre motstanden på sykkelrulla i forhold til underlaget og om man sykler oppover, flatt eller nedover. Du vil med andre ord kunne kjenne økt motstand på brostein!

Zwift har også en applikasjon til mobiltelefonen. Denne er tenkt brukt mens man trener. Med denne kan man blant annet sende meldinger til andre spillere. Applikasjonen er ikke nødvendig for å delta i Zwift, men kan i noen tilfeller være kjekk.

Zwift mobiltelefon applikasjon
Zwift mobiltelefon applikasjon

Opplevelse av virtuell sykling

Virtuell sykling med Zwift er overraskende moro. Det er fint å kjenne økt motivasjon bare ved å se andre syklister rundt seg, i alle fall om man har et snev av konkurranseinstinkt. Brukergrensesnittet viser hele tiden hvor nær andre spillere er. Samtidig er andre spillere også synlige i spillets verden.

Zwift in-game
Zwift in-game

Zwift åpner også muligheter for å gjøre rulletrening litt mer dynamisk. Man kan for eksempel basere treningsprogrammet rundt geografien i spillet. Sammenlignet med å tvinge seg opp en virtuell bakke i rød-sone er det utvilsomt mer mentalt slitsomt å kjøre drag på samme intensitet basert kun på tid. At andre spillere også fungerer som harer slår heller ikke feil.

Kobling til Strava fungerer også godt. Strava har støtte for virtuell sykling og da spesielt for Zwift. Her kan man prøve seg på forskjellige segmenter per bane. Disse segmentene er også synlige mens man spiller og er godt integrert i brukergrensesnittet.

Wattopia på Strava
Wattopia på Strava

Det ryktes om offisielle ritt og treningsopplegg i fremtiden, men frem til da brukes facebook til dette. Facebook gruppen zwiftriders arrangerer forskjellige events. Alt fra fellestrening til sykkelritt finnes her.

Det er også muligheter for spesialisere spilleren man spiller. Det finnes forskjellige sykler, klær, hjelmer osv. Mye av dette blir låst opp igjennom erfaringspoeng. Ikke overraskende opptjenes erfaringspoeng ved å spille.

Spesialisering av spiller
Spesialisering av spiller

Zwift er bare i startgropa enda, og mulighetene for fremtiden er store. Per nå finnes det to forskjellige baner. Den ene banen kalles Watopia og er en imaginær øy. Den andre banen er en replika av VM 2015 løypa i Richmond USA. Her kommer mye potensialet frem. Det nok ikke lenge før flere baner også blir tilgjengelige.

Richmond 2015 på Zwift
Richmond 2015 på Zwift

Det er ingen tvil om at sykling på rulle er mer interessant med Zwift. Virtuell sykling vil nok vise seg å være et viktig verktøy til timene innendørs om vinteren.

Sykler man mye innendørs er Zwift utvilsom verdt pengene.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.