En liten introduksjon til Strava
Software

En liten introduksjon til Strava

Som et sosialt medie for syklister og løpere har Strava gått fra å være kun for de ivrige til å være et verktøy for alle. Strava har i dag mange brukere fra hele verden, både amatører og profesjonelle.

Strava gir muligheten til å laste opp treningsøkter for så (om du vil) dele de med andre. Det er flere nettsteder som også gjør dette mulig, men det er nok få som kan måle seg med populariteten til Strava.

En av de store mulighetene med Strava handler om å sammenligne seg med andre, dette ble mulig når nesten alle begynte å inkludere GPS i treningen.

Logge trening

Manuelle aktiviteter er den enkleste formen for å logge trening i Strava. Da fyller man kun inn tidspunkt og varighet for aktiviteten. Ekstra informasjon kan fylles inn, som for eksempel, distanse.

Legg til manuell aktivitet på Strava
Legg til manuell aktivitet på Strava

Bedre blir det om man bruker smarttelefon-appen til Strava. Appen har en “ta-opp-aktivitet” funksjonalitet som vil lagre GPS sammen med aktiviteten. Om man skulle ha noen sensorer (pulsbelte eller lignende) kan disse kobles opp til telefonen. Data fra påkoblete sensorer blir lagret samtidig.

Når man er ferdig vil aktiviteten automatisk bli lastet opp og lagret.

App: Før, under og etter start
App: Før, under og etter start

Som syklist er det nok vanligst å bruke en sykkelcomputer eller pulsklokke. Strava støtter mange formater og de fleste enheter er støttet. Flere produsenter har også funksjonalitet kan gjøre at nye aktiviteter automatisk blir lastet opp til Strava.

Sykkelcomputere
Sykkelcomputere

Strava er litt slik at jo mer data man inkluderer, jo mer får man ut av det.

Segmenter

Muligheten til å sammenligne seg med andre uten å være på samme sted, til samme tid, er noe som har gjort Strava til en gigant innen sosiale treningsmedier.

Strava opererer segmenter. Et segment er en forhåndsdefinert strekning som brukere kan sammenligne tider på. Dette kan være en runde, en flat strekke eller (mest populært) en stigning. Segmenter er i alle hovedsak laget av brukeren selv, og man velger selv om andre kan se segmentet.

Et populært segment i Norge er bakken opp til tryvannstårnet. Her sloss både amatører og profesjonelle om tittelen King of the Mountain og Queen of the Mountain, KOM og QOM er kortnavnet.  Disse titlene tildeles den som har raskest tid.

Denne listen illustrerer godt hvorfor Strava er blitt populært. Profesjonelle og amatører møtes på en felles arena for å måle krefter. For en profesjonell utøver er Strava en utrolig god arena for å promotere seg selv. To slike profesjonelle utøvere er Carl Fredrik Hagen og Audun Fløtten. Jeg hadde ikke hørt om Carl Fredrik Hagen og knapt nok Audun Fløtten før jeg så de på Strava.

Å ha muligheten til å sykle mot profesjonelle utøvere på liksom gir en følelse av hvor raskt de profesjonelle sykler. Dette er med på å skape moro og kanskje litt ekstra motivasjon.

Om det blir for mye å måle seg med de profesjonelle er det like moro å måle seg med lokale helter opp lokale stigninger. Hvem er klatrekongen i bygda?!

Segmenter er blitt såpass populært at Garmin har lagt inn støtte for Strava-segmenter i sine nyere sykkelcomputere. Det sier litt om populariteten til segmenter.

Garmin sykkelcomputer med Strava segmenter
Garmin sykkelcomputer med Strava segmenter

Andre ting

Utover segmenter fungerer Strava også som en komplett treningssoftware.

Treningsplatform
Treningsplatform

Standard funksjonalitet som treningslogg og kalender gir god oversikt over treningen. Mer avansert funksjonalitet som treningsplaner og trening med watt er også tilgjengelig, men dette er for premium medlemmer, og det koster penger.

Som syklist uten wattmåler vil Strava kunne estimere watt. For mange klatresegmenter er denne wattestimeringen ganske god. Dessverre er estimert watt svært unøyaktig på flate strekker eller i grupper sammen med andre. Været spiller også mye inn. Altså ingen erstatning for en wattmåler.

For ekstra motivasjon finnes det også periodiske “Challenges”. Challenges består av et mål for syklet distanse eller antall høydemeter over en gitt tidsperiode, uke eller måned. Fullførte Challenges gir deg et skilt i profilen som viser at den er utført. Faste Challenges går månedlig, men også sesongbetonte Challenges finnes, som for eksempel Tour de France Challenge.

En av de nye utvidelsene i Strava er integrering med det virtuelle treningsmiljøet Zwift. Integreringen består av automatisk opplasting av økter, fra Zwift til Strava. Økter gjennomført i Zwift blir også spesielt håndtert. Øktene har egne segmenter og blir markert som virtuelle økter. Om man sykler mye inne fungerer denne utvidelsen veldig bra.

Strava gir oss masse informasjon, men om man skulle ønske enda mer finnes det tredjeparts-software som gir masse muligheter. Disse finnes enten som egne websider eller som plugins til nettleseren. En webside som gir ekstra informasjon er veloviewer. Her kan man hente ut utømmelige mengder data og statistikker.

Browserplugins gjør at man kan få litt mer detaljert oversikt uten å gå til en annen webside. En populær plugin er StravistiX.

Profesjonelle på Strava

En morsom mulighet med Strava er å følge profesjonelle utøvere. Ikke alle utøvere bruker Strava, og noen lag har regler mot å dele data. Derimot finnes det flere utøvere som legger ut alt fra treningsøkter til Tour de France etapper, med watt!

Noen utøvere er mer eller mindre restriktive med hva de legger ut. En utøver som legger ut en økt i ny og ne uten watt eller pulsdata er det nesten ikke vits å følge. Derimot finnes det flere av utøvere som legger ved all data. Noen er også flinke til å legge ut bilder!

Dette er en liste over profesjonelle utøvere som det er verdt å følge:

  1. Laurens ten Dam
  2. Robert Gesink
  3. Alex Dowsett
  4. Audun Fløtten
  5. Carl Fredrik Hagen
  6. Dani King
  7. Annemiek van Vleuten
  8. Peta Mullens

Strava or it didn’t happen

Utover det sosiale har Strava mange avanserte muligheter som gjør at det fungerer godt som en treningsplatform. Det er spesielt godt tilrettelagt for sykling og trening med watt.

De ivrigste på Strava er utvilsomt syklistene. Det kan virke som om nesten alle syklister bruker det. Om man vil innrømme det eller ikke, sykling er litt mer moro med Strava.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.