Enklere valg av wattmåler til sykkel
Mekanikk, Trening

Enklere valg av wattmåler til sykkel

Flere syklister tar seg råd til wattmålere i dag, og med det har valg av wattmåler er blitt et hett tema. Redusert pris har ført til større tilgjengelighet på wattmålere. Det er veldig bra for oss som er selv-sponset.

For noen år siden var det få aktører på wattmålermarkedet, i dag er det mange. Mange nye aktører har ført til reduserte priser men har også gjort valget mer komplisert.

Det finnes flere guider til valg av wattmåler. DC Rainmaker og Alex’s Cycle Blog er to bloggere som har fulgt wattmålerindustrien nøye i flere år. Begge har svært mye kunnskap og er anerkjente i og av industrien. Begge har skrevet masse informasjon som skal hjelpe med å velge wattmåler. Dessverre er det ikke lett å bli helt sikker, selv etter å ha lest lenge.

Jeg synes de begge har klart å gjøre valget mer komplisert enn det behøver å være. Hvordan har det blitt så komplisert og hvordan velge wattmåler? Fokus på små detaljer og spesiell bruk har kanskje fått litt for stor plass.

Om man tar et steg tilbake og tenker hva en wattmåler faktisk brukes til vil valget kunne forenkles. For de aller fleste brukes en wattmåler til to ting: 1. Måle treningsproggresjon. 2. Intensitetskontroll.

Hvis wattmåleren ikke kan brukes til dette, så er det ingen wattmåler man ønsker å kjøpe.

Det finnes mange forskjellige wattmålere på det globale markedet. Utvalget er mye mindre om man begrenser seg til de vanlige wattmålerene på sykler i Norge. Blant disse finner man:

Stages Cycling

Stages Cycling Wattmåler
Stages Cycling Wattmåler

Stages wattmåleren tok markedet med storm da den ble lansert for kun få år siden. Hovedgrunnen var nok prisbasert, før Stages kom på markedet var krankbaserte wattmålere svært dyre.

Konseptet til Stages wattmåler handler om å bytte ut venstre krankarm med Stages krankarm som innehar en wattmåler. Denne vil da måle kraften som produseres på venstre side, så dobles dette for å estimere total wattproduksjon. Konseptet er enkelt å montere og flyttes enkelt. Men man er nødt til å passe på å ha kompatibel krank om den skulle flyttes.

Fungerer utmerket til det wattmålere i all hovedskap skal brukes til.

Garmin Vector

Garmin Vector wattmåler
Garmin Vector wattmåler

Garmin Vector er et pedalbasert system som også ble lansert for kun få år siden. Systemet kom initielt med to pedaler der begge pedaler måler watt. I senere tid har Garmin laget et en-pedal Vector system til en mye rimeligere penge.

Både en-pedal og to-pedal systemene til Garmin Vector fungerer utmerket til det wattmålere i all hovedskap skal brukes til.

PowerTap

PowerTap wattmåler
PowerTap wattmåler

PowerTap har laget wattmålere i lang tid og er en av de eldste og mest anerkjente produsentene. PowerTap er mest kjent for wattmålere i hjulnav. Fordi det er blitt vanlig å ha flere hjulsett(konkurranse, trening, godvær, vinter og regn) har nok PowerTap blitt mindre utbredt i senere tid.

Pedalsystemet kommer kun med to-pedalsvariant og koster derfor en liten formue.

Både nav og to-pedal systemene til PowerTap fungerer utmerket til det wattmålere i all hovedskap skal brukes til.

SRM

SRM wattmåler
SRM wattmåler

SRM er kremen av wattmålere og blir gjerne omtalt som den gyldne standarden. SRM er en komplett krankbasert system. En wattmåler fra SRM er svært bra, men også svært dyr. Prisen har utvilsomt ført til at SRM har tapt en stor del av markedet, og det finnes enda ingen ingen budsjettløsning fra SRM.

Om man har råd til å kjøpe en SRM wattmåler så er det liten tvil om at den vil fungere utmerket til det wattmålere skal brukes til.

Valg av wattmåler

Fordi en wattmåler i all hovedsak brukes til å måle treningsprogresjon og kontrollere intensitet trenger ikke valget av wattmåler bli så komplisert. Mange av de kompliserende problemstillingene som taes frem er som oftest ikke relevant, til tider kan det virke som mange glemmer at wattmåleren bare er et verktøy og ikke den absolutte sannhet. Det er kun i helt spesielle tilfeller der èn wattmåler er fordelaktig over en annen.

Med det håper jeg at valget er mindre komplisert og mindre skremmende. De kjente merkene brukes av mange amatører og profesjonelle utøvere, og disse wattmålerene gjør det de skal.

Det viktigste med en wattmåler er å ta den i bruk så raskt som mulig, da får man mer data å sammenligne med! Jobben starter først etter at wattmåleren er kjøpt og montert.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.