Testuke – Sesongens andre formtopp
Trening, Uka som gikk

Testuke – Sesongens andre formtopp

For 6-7 uker siden startet oppkjøringen mot høstrittene. I den forbindelse laget jeg også en plan. Inspirert av en rapport om fra sykkelforbundet var hovedfokus for planen økt fokus på høy-intens trening og mindre fokus på volum. En svært fokusert måte å trene på som er ny for meg. Dette er et spennende eksperiment.

Jeg satte meg noen mål med treningplanen. Disse var ny intensitetsfilosofi, mer aggressiv sittestilling på sykkelen og vektredusjon.

Det første som jeg må innrømme er at jeg planla flere uker med tre harde økter per uke. Her bommet jeg litt og klarte ikke alltid fullføre dette. Ofte endte jeg på to harde økter i uka. Mangel på motivasjon eller tid var ikke problemet. Det handlet nemlig om restitusjon. Noen ganger ble øktene mellom de harde kanskje litt for lange eller harde. Men det er også slik at det ikke er “nok” dager i uken til å få minst to hviledager mellom hver hardøkt når det skal være plass til tre harde økter på en uke. Som oftest følte jeg meg for sliten når jeg ikke fikk to hviledager. Til neste gang kan det være en ide å være enda mer nøye med restitusjonen og se hvordan jeg takler harde økter selv om jeg tror jeg føler meg litt sliten. Dette med restitusjon har jeg nok mye å lære av enda.

Overgangen til en mer aggressiv sittestilling har gått over all forventning. Det tok kort tid før jeg følte meg komfortabel. Etter jeg også lærte meg å slappe av i nedre del av ryggen har jeg også unngått utmattelse i ryggen.

Vektredusjonen har også gått veldig bra. Første delmål er nådd. Før det skrikes over vektfokuset skal det sies at jeg ikke er radmager og har over 10% kroppsfett, så her er det faktisk mye å ta av.

Fysiske tester

Før jeg startet treningen gjennomførte jeg noen fysiske tester slik at jeg kan måle progresjonen. Har treningsplanen hatt effekt? Hvor stor effekt gir slik trening i løpet av 6-7 uker? Mye av forskningen jeg har lest har treningsperioder med varighet opp mot 12 uker. Dette er litt lenger enn hva jeg hadde tid til i denne omgangen.

Ikke alle testene ble kjørt samme dag. Derfor varierer w/kg noe, jeg veide litt mindre på de siste testene.

5 sek 15 sek 1 min  FTP Blefjell
Segment
Før 12.46 w/kg
1072 watt
9.52 w/kg
819 watt
6.97 w/kg
600 watt
3.48 w/kg
300 watt
3.53 w/kg
304 watt
948.4 VAM
Etter 12.46 w/kg
1059 watt
9.81 w/kg
923 watt
7.2 w/kg
612 watt
3.57 w/kg
300 watt
(MOTVIND)
3.61 w/kg
304 watt
925 VAM
Resultat + / – 0% + 11.2% + 3.29% +2.5% N/A, motvind

Dagen jeg foretok testene for FTP opp Blefjell hadde jeg en elendig dag, likevel klarer å prestere lik watt som tidligere. Det er ikke verst når jeg klokket inn over 20 timer trening samme uke!

Høstsesongen

Jeg var litt skuffet over ikke å ha økt absolutt watt. I korte trekk har jeg beholdt watten i beina samtidig som kroppen har blitt lettere. Kanskje skal jeg være fornøyd med dette, det er jo tross alt sesongens andre formtopp.

Planen for høstsesongen er å kjøre ritt. Innstillingen skal være at ethvert ritt er en god mulighet til å lære mer!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.